Gray Tunnel

O festivalu

Festival Dekoracija & Aplikacija osnovan je 2017. godine pod vizionarskim vodstvom Ane Marić, tada mlade i ambiciozne dizajnerice, a sadašnje predsjednice Uprave festivala. Ana Marić je bila inspirirana potrebom za platformom koja bi omogućila studentima dizajna, arhitekture, mode i srodnih područja da predstave svoje radove, razmijene ideje i uče od iskusnijih stručnjaka. Prva izdanja festivala bila su skromna, usmjerena isključivo na studente s nekoliko lokalnih fakulteta. Međutim, već tada je festival pokazivao potencijal za rast i postao omiljeno okupljalište mladih talenata željnih znanja i prilika.


Stvaranje industrijskog festivala na kojem se prenosi odgovarajuće znanje oduvijek je bio moj san. Želim se razvijati kao organizator i pedagog.

— Ana Marić

U ranim godinama, festival se održavao u malim prostorima, često unutar sveučilišnih kampusa, gdje su studenti imali priliku sudjelovati u radionicama, predavanjima i izložbama. Ana Marić je osobno bila uključena u svaki aspekt organizacije, od kuriranja sadržaja do logističkih detalja. Njena strast prema dizajnu i edukaciji bila je zarazna, privlačeći sve veći broj sudionika i predavača svake godine. Godine 2019., festival je proširio svoje okvire i počeo privlačiti pažnju šire javnosti, čime je postao prepoznatljiv događaj u kalendaru kulturnih i edukativnih događanja.

S vremenom, Dekoracija & Aplikacija je izrasla u događaj koji nije samo za studente već za sve koji žele napraviti prve korake u industriji dizajna, arhitekture, mode, oglašavanja i vizualnih umjetnosti. Festival je postao inkubator talenata, pružajući prilike za umrežavanje, mentorstvo i profesionalni razvoj. Uvođenje različitih tematskih dana i širenje programa na deset dana omogućilo je dublje istraživanje svakog aspekta kreativnih industrija. Povećanje broja sudionika i posjetitelja dovelo je do preseljenja festivala u veće, multifunkcionalne prostore koji su mogli ugostiti brojne izložbe, radionice i prezentacije.

Danas, festival Dekoracija & Aplikacija je međunarodno priznati događaj koji privlači sudionike iz cijelog svijeta. S jasnom vizijom Ane Marić i posvećenim timom, festival nastavlja rasti i razvijati se, donoseći inovacije i inspiraciju novim generacijama kreativaca. Uz podršku brojnih partnera, sponzora i medija, festival nastavlja svoju misiju pružanja platforme za učenje, povezivanje i napredovanje u svijetu dizajna i kreativnih industrija. Kroz godine, Dekoracija & Aplikacija je postala sinonim za kvalitetu, kreativnost i profesionalni razvoj, ostavljajući neizbrisiv trag na svojim sudionicima i industriji u cjelini.