PREDAVANJA

PREDAVANJA

pic1

Strukturalna fotografija

Nikola Olić

DATUM

28. 3. 2022. / 18 : 30 - 19 : 30

MJESTO

OPIS PREDAVANJA

Koristeći urbane strukture kao četkice i boje, u našim fotografijama možemo da stvorimo novi svet u kom zapravo slikamo sa arhitekturom. Time postavljamo nova intelektualna i filozofska pitanja koja se u slikarstvu godinama oslikavaju u formalizmu, precizionizmu i apstrakciji.

BIOGRAFIJA

Nikola Olić je fotograf iz Beograda koji već 30 godina radi i živi i Američkoj državi Teksas. Glavna tema njegovih fotografija su urbane strukture i arhitektura, i njihovi apstraktni detalji koji stvaraju nove poetske vizualne prostore, na duhovit, čudan i ponekad zbunjujući način.

EPSON scanner image

Feminističko urbanističko planiranje
za socijalnu pravdu

Blanca Valdivia Gutiérrez,
Col·lectiu Punt 6

DATUM

28. 3. 2022. / 17 : 15 - 18 : 15

MJESTO

OPIS PREDAVANJA

Spol je ključna karakteristika koja određuje koje aktivnosti provodimo u svakodnevnom životu, naše obiteljske obveze, kako koristimo vrijeme, našu percepciju sigurnosti... a time i kako koristimo grad. No, urbana konfiguracija grada nije neutralna i ne prilagođava se na isti način različitim potrebama i iskustvima različitih ljudi.

U urbanističkom planiranju, određene namjene i aktivnosti tradicionalno su prioritet, dok su druge učinjene nevidljivima. Grad bi trebao biti tjelesni oslonac svih aktivnosti koje razvijamo u svakodnevnom životu i stoga treba zadovoljiti sve što se tiče produktivnih potreba, ali i onih potreba koje se odnose na njegu, slobodno vrijeme, sport, život u zajednici, privatni život itd.

BIOGRAFIJA

Col·lectiu Punt 6 je udruga feminističkih arhitektica, sociologinja i urbanistica koje rade na promišljanju domaćih, društvenih i javnih prostora iz intersekcionalne feminističke perspektive kroz sudjelovanje zajednice. Cilj feminističkog urbanog planiranja je staviti potrebe ljudi u središte urbanih odluka, prelazeći s kapitalističkog i patrijarhalnog modela planiranja na model svakodnevnog života. Smatramo da prostor reproducira nejednakosti te ga je iz tog razloga važno transformirati kako bi gradovi bili prostori uključenosti i raznolikosti, bez ikakve diskriminacije.

ivana stancic-min

Dizajn sistemskih promjena

Ivana Stančić

DATUM

ODGOĐENO

MJESTO

OPIS PREDAVANJA

Tema prezentacije je dizajn sistemskih promjena u društvu te urbane strategije razvoja gradova. Preispituje sto mi kao dizajneri možemo učiniti za evoluciju društva, te dijeli viziju kako bismo Zagreb mogli učiniti pionirom nove generacije zdravih gradova.

BIOGRAFIJA

Ivana je starteški dizajn partner u Dark Matter Labs, laboratoriju koji se bavi tranzicijom društva kao odgovorom na tehnološku revoluciju i klimatske promjene. Osnivač je start-up platforme Healthysytems, fokusirane na premoscivanje sistemskog dizajna i urbanizma.

Artboard 13 copy 5@2x-100

Stvari koje nisam naučio
u životu

Nemanja Jehlićka

DATUM

03. 4. 2022. / 17 : 15 - 18 : 15

MJESTO

OPIS PREDAVANJA

“Glazba, klubovi, kultura, politika, utjecaj – oblikovati se kao kreativac u neizvjesnim vremenima. Osvrćući se na svoj život, shvatio sam tko sam danas kao kreativac. Ovo je priča o mom kreativnom putu viđenom kroz različite utjecaje, susrete i mjesta.”

BIOGRAFIJA

Deisgn director, Jordan Product Graphics. Radio je s Weiden+Kennedyjem i kao globalni art direktor za Nike, ali je također proveo mnogo godina kao pokretačka snaga iza Lorem Ipsum studija, nezavisnog dizajnerskog studija specijaliziranog za grafički dizajn, tipografiju i ilustraciju u Beogradu, Srbija. Ovaj studio je proizašao iz potrebe za promišljanjem uloge dizajna, udaljenog od logike tržišta. Nedavno se pridružio Jordan Brandu kao design director gdje nastavlja raditi s drugim kreativcima koji pomiču granice i postavljaju pitanje gdje dizajn treba rasti.

RiccardoDeFranceschi_1200x1200

Why type matters

Riccardo De Francheschi

DATUM

30. 3. 2022. / 19 : 45 - 20 : 45

MJESTO

OPIS PREDAVANJA

Creating, choosing, or using type is a critical aspect of any design project. Capturing the desired typographic tone of voice for a specific brand is as important as making their content accessible across different applications, and in all relevant languages. Understanding type and its purpose is at the core of this all. Natalia will talk about the world of type, through insights that Dalton Maag has gained through almost 30 years experience, working with clients such as the BBC, Airbnb and more.

BIOGRAFIJA

Riccardo De Franceschi, born 1985, is a Milanese typeface designer. His love for letter shapes brought him to England, where he studied at the Department of Typography at the University of Reading. He is a Creative Director at Dalton Maag, a London-based typeface design studio that works closely with brands to help them solve typographic challenges, through the creation of high quality typefaces and logos. He has a special interest for typefaces used in ephemeral materials and the public space.

risort_naslovnica

Tematski park za
riječki akvatorij

Rlsort

DATUM

2. 4. 2022. / 11 : 00 do 12 : 00

MJESTO

OPIS PREDAVANJA

U riječki akvatorij, četiri lučka bazena i Molo Longo, smješta se tematski park RIsort – povezani sustav proizvodnje, boravka i zabave. Zamišljen je kao serija novih događaja unutar napuštenog lučkog grada. Nadopunjujući se jedan na drugi, sadržaji pojedinih zona se isprepliću, a sirovine cirkuliraju.

BIOGRAFIJA

Rlsort grupa je grupa od 7 studenata nasumično spojena za rad na jednom projektu u Rijeci, u sklopu radionice pod mentorstvom Idisa Turata na AfZg.

tim_kvadrat 2

Kako djelovati?

Sekcija

DATUM

2. 4. 2022. / 12 : 15 - 13 : 15

MJESTO

OPIS PREDAVANJA

U zajednici? U neboderu? U gradu koji stagnira? U traženju strukovne budućnosti?U pokušaju odgovora na ova pitanja Sekcija će prikazati proces nastanka projekata unutar grada - poligona za djelovanje, u periodu suočavanja sa stvarnim svijetom arhitekture.

BIOGRAFIJA

Sekcija je radna skupina koja djeluje u sklopu Društva arhitekata Rijeka kritički propitujući razvoj riječkoga društva kroz prizmu arhitekture i urbanizma. Originalno nastala s ciljem aktivacije mladih arhitekata i studenata, Sekcija danas širi područje svojeg rada i surađuje s nizom udruga i institucija u svrhu doprinosa lokalnoj zajednici kroz edukaciju i provedbu kreativnih ideja.

Naslovna fotografija Crowdfunding

Kako je kuća postala Klajn

Kuća Klajn

DATUM

2. 4. 2022. / 13 : 30 - 14 : 30

MJESTO

OPIS PREDAVANJA

Od autobusne stranice, hotela i restorana do Narodnog sveučilišta - jedna kuća u centru Klanjca nakon 85 godina postojanja doživljava revitalizaciju. Kuća Klajn sada je jedinstveni inkluzivni prostor za boravak, kreaciju i izvedbu za potrebe lokalne zajednice i domaćih i svjetskih umjetnika.

BIOGRAFIJA

Jerko Marčić i Dunja Bovan, glumac i producentica u kulturi, voditelji su udruge Kućni kolektiv i suvlasnici Kuće Klajn. Žive i rade u Klanjcu, povremeno u Zagrebu.

KONTEJNER_kustosice_Davorka_Begovic_Tereza_Teklic_Ena_Hodzic

Umjetnost, znanost, tehnologija
i tijelo: 20 godina KONTEJNER-a

Kontejner

DATUM

2. 4. 2022. / 16 : 00 - 17 : 00

MJESTO

OPIS PREDAVANJA

KONTEJNER je kroz 20 godina rada kurirao i organizirao preko 120 programa, od festivala, izložbi i performansa, do radionica i publikacija u kojima su se susretali i zajedno radili umjetnici, teoretičari, znanstvenici, filozofi, hakeri i inovatori iz cijelog svijeta. Što znači međusektorska suradnja u kontekstu suvremene umjetnosti i kako je raditi s bolnicama, laboratorijima i CERN-om ispričat će nam jedna od kustosica udruge.

BIOGRAFIJA

Ena Hodžić, koordinatorica programa i kustosica, magistrirala povijest umjetnosti i muzeologiju i upravljanje baštinom na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radi u području razvoja projekata i menadžmenta - od kompleksnih EU projekata i festivala do produkcije radova i edukacije. Surađuje kao konzultantica s niz institucija i organizacija u Hrvatskoj i inozemstvu.

image001

3D Porto Morto

Marin Ćosić i Roko Crnić

DATUM

2. 4. 2022. / 17 : 15 - 18 : 15

MJESTO

OPIS PREDAVANJA

Korištenje 3D tehnologija može uštediti znatnu konličinu resursa potrebnih za postizanje određenih vizuala te dozvoljava punu kontrolu nad scenom. Najveća mana je potrebno vrijeme, naročito ako je realizam cilj. U ovom predavanju ću probati uravnotežiti odnos između uloženog resursa i vremena.

BIOGRAFIJA

Marin Ćosić iz Slavonskog Broda, student pete godine Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku. Paralelno sa studijem prvotno se bavio crtanjem, a nakon toga nastavlja u smijeru CGI i VFXa. U procesu učenja I želje za spajanjem stečenog obrazovanja I hobija.

Roko Crnić iz Zagreba, zaviršio Diplomski studij Animiranog filma i Novih medija. Od malih nogu u glazbi, te nakon studija nastavlja se paralelno baviti glazbom i vizualnim medijima. Suosnivač studija Šećer, primarno djeluje u grupi Porto Morto.

StudioTriple

Open-source, custom i
retail fontovi

Jeremy Landes

DATUM

2. 4. 2022. / 18 : 30 - 19 : 30

MJESTO

OPIS PREDAVANJA

“Razgovarajući o prošlim i najnovijim radovima u okviru Velvetynea ili Studija Triple, postavit ću pitanje o različitim načinima zarađivanja za život kao dizajner slova, koji su također različiti načini izražavanja vaše kreativnosti.”

BIOGRAFIJA

Studio Triple je berlinski studio za grafički i tipografski dizajn koji vodi Jérémy Landes. Svoju ljubav prema organskim oblicima i svježoj hrani miješa u svojim kreacijama od korporativnih identiteta do prilagođenih i maloprodajnih slova. Također je aktivni član Velvetyne (open source) Type Foundry od 2011. *

Javnost trazi suvremeniji stan_Triennale di Milano

“Javnost traži suvremeniji
stan i suvremeniji namještaj”
O studiju za industrijsko
oblikovanje i stanovanju
1950-ih

Lovorka Magaš Bilandžić
& Patricia Počanić

DATUM

3. 4. 2022. / 11 : 00 - 12 : 00

MJESTO

OPIS PREDAVANJA

Pričat ćemo o izazovima s kojima su se susretali dizajneri 1950-ih i o pokušajima implementiranja novih standarda u oblikovanju životnih prostora. U vrijeme neusklađenosti tržišta sa suvremenim potrebama i dominacije anakronog namještaja, SIO je ponudio rješenja koja su odgovarala „novom životnom sadržaju“ na funkcionalnoj i estetskoj razini.

BIOGRAFIJA

Lovorka Magaš Bilandžić izvanredna je profesorica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirala je 2012., a bavi se temama vezanima za modernu i suvremenu umjetnost, ponajprije dizajnom, fotografijom, scenografijom, grafikom i poviješću izložbi.

Patricia Počanić asistentica je na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Područje njezinog istraživačkog interesa vezano je za umjetnost druge polovine 20. stoljeća, državne otkupe i narudžbe umjetničkih djela te intervencionističke umjetničke prakse u javnom prostoru.

biro 02

Biro

DATUM

3. 4. 2022. / 12 : 15 - 13 : 15

MJESTO

OPIS PREDAVANJA

O projektima i razvoju ureda s osvrtom na ostvarene suradnje: međudisciplinarne i međugeneracijske.

BIOGRAFIJA

BIRO je osnovan 2016. godina. Bavi se projektima različitih disciplina i mjerila - arhitekturom, interijerima, scenografijom, dizajnom, urbanizmom. U očekivanju većih realizacija, javni arhitektonski natječaji su i dalje okosnica rada.

OVO ZA WEB

Prema javnosti u
arhitekturi

KONNTRA

DATUM

3. 4. 2022. / 13 : 30 - 14 : 30

MJESTO

OPIS PREDAVANJA

Kao arhitekti, naš je prvi impuls dizajnirati gdje god vidimo priliku, ali s druge strane mnogo je važnije biti svjesan svoje uloge kao vodiča ambicija krajnjih korisnika prostora. U arhitekturi smo vidjeli da je ključno “educirati” ne samo korisnika, nego još važnije investitora. Uvođenje zajedničkih prostora i javnih aspekata u projektiranje, posebice javnih projekata, dalo nam je svijest o tome koliko je važna komunikacija i prezentacija stvarnih vrijednosti svake javne zgrade, trga ili čak malog dijela ulice.

BIOGRAFIJA

KONNTRA je mladi arhitektonski i dizajnerski studio sa sjedištem u Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji i Hrvatskoj. Osnovali su ga 2018. godine Erik Jurišević, Mirjana Lozanovska i Silvija Shaleva. Oni predstavljaju drugačiji pristup razumijevanja i artikulacije prostora u kojem živimo.

OVU STAVI NA WEB

O PRELAZIMA

Irena Gajić

DATUM

3. 4. 2022. / 14 : 45 - 15 : 45

MJESTO

OPIS PREDAVANJA

Irena će na predavanju pričati o prelazu iz arhitekture u ilustraciju. Pričaće o kreativnom procesu od brifa do skice do finalnog proizvoda. O važnosti samostalnih projekata. O prelazu iz ilustracije u umetnost. O prelazima.

BIOGRAFIJA

Irena Gajić rođena je 1987. godine u Beogradu. Stekla je status M. Arch na Fakultetu u Beogradu. Ona je član Synergy Art ilustratorske agencije od 2018. godine. Njen stil odlikuju paralelna projekcija, jarke boje, prikazi enterijera, soba, objekata ili kompleksnih struktura. Izlagala je na Lisabonskom Trijenalu i predstavljala Srbiju kao deo autorske grupe na Venecijanskom Bijenalu. Između projekata bavi se slikanjem velikih formata akrilom.

Screenshot 2022-03-11 at 14-45-35 Dora Bilandžić - Google Drive

Dizajn za klimatsku krizu

Dora Bilandžić

DATUM

3. 4. 2022. / 16 : 00 - 17 : 00

MJESTO

OPIS PREDAVANJA

1971. Victor Papanek izdao je knjigu s kojom je okrivio dizajn vođen tržištem kao predvodnika ekološke katastrofe kojoj danas svjedočimo u zastrašujućim razmjerima a pred kojom se osjećamo nemoćno. Dođite na predavanje po inspiraciju, suosjećanje i regenerativne alate koje morate znati ako želite pomoći.

BIOGRAFIJA

Dora Bilandžić grafička je dizajnerica i edukatorica. Diplomirala je Vizualne komunikacije na Studiju dizajna, te ima certifikat permakulturnog dizajna. Radi u području kulture, umjetnosti i ekologije. Članica je HDD-a i HZSU-a. Zajedno s Andreom Šarić vodi samoinicirani projekt Crystal Clean.

NM_DA

After all, it's only leisure
time, isn't it?

Niko Mihaljević

DATUM

3. 4. 2022. / 18 : 30 - 19 : 30

MJESTO

OPIS PREDAVANJA

Pričanje o vlastitoj praksi koja spaja autobiografiju, zvuk, šah, kristalnu lubanju, umjetničku avangardu, Adilette, durum kebab, dokolicu, Deep Purple, šibenski arhipelag, tipografiju i grafički dizajn.

BIOGRAFIJA

Niko Mihaljević (Pujanke, Split, 1985.) je umjetnik i nezavisni grafički dizajner. Njegovi projekti uključuju osnivanje Muzeja kristalne lubanje, skladanje zvučne kompozicije trajanja 130 godina i pisanje filozofskog dijaloga koji dokazuje da je otok Prvić zaista kopno sa svih strana okruženo morem.

EMAIL

dafestival.info@gmail.com
dafestival.apply@gmail.com

INSTAGRAM

FACEBOOK